Annonce

Annonce

Tomatplante

Det er fortsat tomat- og agurkeplanter, der bliver solgt flest af i Plantoramas 13 havecentre landet over. Foto: Colourbox

Stigende fødevarepriser får flere til at dyrke deres egne grøntsager

Flere og flere danskere kaster sig ud i grøntsagsdyrkning i drivhuset eller haven. Plantorama har i år solgt for 23,6 pct. flere drivhusplanter, end før nedlukningerne og inflationen ramte.

Coronanedlukninger og de stigende fødevarepriser har fået flere danskere til at kaste sig ud i at dyrke deres egne grøntsager i drivhuset og haven. I de seneste tre år har den tendens været tydelig hos Plantorama, der med 13 havecentre landet over, er den største havecenterkæde herhjemme.

Det skriver Plantorama i en pressemeddelelse.

Plantorama har samlet set solgt for 23,6 pct. flere drivhusplanter fra sæsonstarten i februar til midten af juni i år, end de gjorde i hele 2019. Dermed fortsætter kæden et højt salg af drivhusplanter, selv efter nedlukningerne er overstået.

”Efter et par år med coronanedlukninger, hvor flok brugte meget tid i haven, så overrasker det os, at salget af drivhusplanter endnu engang er steget så meget. Flere har fået interesse for havearbejdet de seneste år, men de stigende priser på fødevarer gør også, at flere kan se en fordel i at dyrke grøntsager selv,” siger Morten Wiinberg, der står for indkøb af drivhusplanter hos Plantorama.

Høje priser kan vare i årevis

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevarepriserne i Danmark er steget med 13,6 pct. det seneste år, og hverken tomater eller agurker er gået fri af lignende prisstigninger. Ifølge ekspert i fødevare- og ressourceøkonomi Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Københavns Universitet, vil der gå to til tre år, før priserne falder igen.

”Der kan godt gå to eller tre år, før det vender igen. At dyrke sine egne grøntsager er jo en måde at spare nogle penge og klare krisen på, og fremover vil vi sandsynligvis også se mere lokal produktion og handel og lidt mindre globalisering,” siger Henning Otte Hansen og peger på en række årsager til prisstigningerne, herunder bl.a. tørke, dyrere kunstgødning, større fragtomkostninger og krigen i Ukraine.

Prisstigningerne på fødevarer har tilsyneladende ikke ændret på, hvad det er, danskerne gerne vil dyrke derhjemme.

”Vores top tre inden for drivhusplanter har skoleagurk på førstepladsen, andenpladsen er den almindelige agurk og på tredjepladsen cherrytomaten. Sådan har det været i mange år. Og hvis en dansk agurk pludselig kommer op at koste 18 kroner, bliver der mange penge at spare i løbet af en sommer, og det forklarer jo hvorfor, der er flere, der gerne vil dyrke selv,” siger Morten Wiinberg.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise